Blog navigation

Latest posts

Fram med arbetarna – Finbins mästersvetsare Eeli och Marko
Fram med arbetarna – Finbins mästersvetsare Eeli och Marko

Finbin – Lehtovuoris framgång grundar sig på dess mångsidiga och kunniga personal. I den andra delen av vår...

Read more
Fram med arbetarna – Produktionsutvecklarna Matti och Marian
Fram med arbetarna – Produktionsutvecklarna Matti och Marian

I hjärtat av Finbins produktion bultar våra två ingenjörer, Matti Ahola och Marian Cojoc. I den här artikeln...

Read more
Fram med arbetarna – Lär känna logistikens betrodda män Lasse och Petri
Fram med arbetarna – Lär känna logistikens betrodda män Lasse och Petri

Vi på Finbin – Lehtovuori tror att människorna ligger bakom vår framgång. I serien ”Fram med arbetarna” tar vi en...

Read more
Fungerande cykelparkeringslösningar i våra kundobjekt
Fungerande cykelparkeringslösningar i våra kundobjekt

Nybyggnaden av Nokia stads social- och hälsostation i Birkaland i Finland planerades av ARCO Architecture Company och...

Read more

Fram med arbetarna – Finbins mästersvetsare Eeli och Marko

 

I Finbins svetsverkstad arbetar totalt nio personer som säkerställer våra produkters höga kvalitet och hållbarhet. Svetsverkstaden är indelad i fyra punkter; Solar-punkten (CitySolar komprimerande smart papperskorg), Finbin-punkten (papperskorgar och sorteringskärl), PT-punkten (cykelställ, bänkar och bord) och väderskyddspunkten (cykelskydd och busskurer).

Eeli fokuserar på svetsning av CitySolar smarta papperskorgar och fungerar samtidigt som skyddsombud, där han aktivt utvecklar en säkrare arbetsmiljö. Hans uppgift är att lyssna på sina kollegor och förmedla deras bekymmer och förslag till ledningsgruppen.

Marko arbetar med att svetsa papperskorgar och sorteringskärl. Han har dessutom rollen som huvudförtroendeman, vars uppgift är att främja utvecklingen av arbetsgemenskapen och höra arbetstagarnas röst i beslutsfattandet. Markos arbetsdagar fylls av både praktiska svetsuppgifter och av att stödja och lyssna på sina kollegor.

Eeli och Marko arbetar tillsammans för att säkerställa att arbetsmiljön på Finbin är säker och motiverande. Deras ansvarsfulla uppgifter och öppna samarbete har skapat en grund för regelbunden interaktion med produktionschefen, där de anställdas bekymmer och utvecklingsförslag behandlas. Systematisk interaktion har förbättrat arbetsmiljön avsevärt under de senaste 1,5 åren.

Eelis karriär hos oss började direkt efter att Eelis avslutade sina yrkesinriktade studier som plåtslagare-svetsare och han har arbetat på företaget i drygt fem och ett halvt år. Eelis dröm var redan från början att få svetsa på Solar-punkten och för drygt ett år sedan blev hans önskan verklighet.  Eeli motiveras av Solar-punktens noggranna och tillräckligt utmanande arbete. 

Marko anslöt sig till företaget för 13 år sedan direkt från yrkesskolan, och all arbetspraktik och liknande har utförts i Finbin-Lehtovuoris tjänst. Marko berättar att han uppskattar företagets engagemang för framtiden. Han lyfter på hatten för att man har satsat på och investerat i företaget. Många saker har gjorts rätt för att företaget ska kunna växa. Det håller framtiden ljus och det finns ingen rädsla för att arbetet ska ta slut, vilket inte längre är en självklarhet i dagens läge.

De viktigaste sakerna i företaget för båda är arbetskamraterna och känslan av gemenskap. De uppskattar att de kan vara sig själva i sitt arbete. Svetsverkstaden är en tät gemenskap där man arrangerar gemensamma julfester och andra evenemang. Denna nära laganda och hjälpandet av andra syns i det dagliga arbetet och har bidragit till att skapa en miljö där alla kan känna sig hörda – oavsett ålder, erfarenhet eller kön.

 

 

Utmaningar och färdigheter inom svetsning

Svetsarbete kräver precision och koncentration. Varje fog påverkar produktens slutliga kvalitet och hållbarhet. Eeli och Marko följer strikta standarder som säkerställer att varje svetsning blir så exakt och hållbar som möjligt. Det finns många myter kring svetsning, bland annat uppfattningen om att det är smutsigt och fysiskt ansträngande. Modernt svetsarbete är dock ofta rent och kräver stor hantverksskicklighet. Eeli jämför svetsning med att tatuera, vilket han också har erfarenhet av. 

Eeli delar med sig av intressant fakta om svetsning som förenas med hans djupa intresse för astronomi: "Svetsning är inte nödvändigtvis förknippat med värme. Till exempel i rymden, som är ett vakuum, behövs ingen värme för svetsning. Utan ett syrelager känner inte metallmolekylerna igen att de inte är en enda del, så de kan bara tryckas ihop." 

Eeli och Markos svetsverkstad visar hur enskilda medarbetares yrkesskicklighet och engagemang utgör grunden för företagets framgång. Deras insatser är inte begränsade till svetsfogar; de påverkar också arbetsgemenskapens anda och hela företagskulturen avsevärt.

 

 

 
Posted in: Fram med arbetarna