Blog navigation

Latest posts

Fram med arbetarna – Finbins mästersvetsare Eeli och Marko
Fram med arbetarna – Finbins mästersvetsare Eeli och Marko

Finbin – Lehtovuoris framgång grundar sig på dess mångsidiga och kunniga personal. I den andra delen av vår...

Read more
Fram med arbetarna – Produktionsutvecklarna Matti och Marian
Fram med arbetarna – Produktionsutvecklarna Matti och Marian

I hjärtat av Finbins produktion bultar våra två ingenjörer, Matti Ahola och Marian Cojoc. I den här artikeln...

Read more
Fram med arbetarna – Lär känna logistikens betrodda män Lasse och Petri
Fram med arbetarna – Lär känna logistikens betrodda män Lasse och Petri

Vi på Finbin – Lehtovuori tror att människorna ligger bakom vår framgång. I serien ”Fram med arbetarna” tar vi en...

Read more
Fungerande cykelparkeringslösningar i våra kundobjekt
Fungerande cykelparkeringslösningar i våra kundobjekt

Nybyggnaden av Nokia stads social- och hälsostation i Birkaland i Finland planerades av ARCO Architecture Company och...

Read more

Fram med arbetarna – Produktionsutvecklarna Matti och Marian

 

Matti Ahola är Finbins nya utvecklingschef och har en mångsidig och varierande arbetsbeskrivning. ”Det finns ingen normal dag”, säger han. Hans arbete fokuserar projektmässigt på produktion och produktutveckling samt på arbetet som teknisk administratör för ERP-systemen. Han ger stöd till alla avdelningar och ansvarar för ERP-strukturerna. På utvecklingssidan fattar Matti beslut om beställningspunkter, styrsätt och partistorlekar, vilket görs i samarbete med Marian.

Marian Cojoc är Finbins mekaniska planerare och sköter programmeringen av laserskärnings- och falsningsmaskinerna. Han ser till att planerarnas CAD-modeller kan produceras i praktiken och utför nödvändiga korrigeringar och finjusteringar. Marian är länken mellan planerarna och produktionen, och säkerställer att produktionsprocessen löper smidigt.

Marians arbete kräver snabba reaktioner och hantering av många olika typer av undantag och regler. Han samlar kontinuerligt in feedback från produktionen och monteringen, och gör ändringar innan produkterna går tillbaka till planering. Marians viktigaste verktyg är programvaran TruTops Boost, för vilken han är företagets administratör. Marian designar även interna verktyg och ställ som förbättrar produktionsflödet och säkerheten.

 

Bakgrunder och karriärberättelser

Matti har arbetat på Finbins huvudkontor i över två år och studerar samtidigt till diplomingenjör. Han började som produktionsplanerare, men har gradvis flyttat mer till IT-sidan i takt med sina egna intressen. Matti betonar vikten av samarbete mellan olika avdelningar. Den största utmaningen i hans arbete är att hantera informationens kvalitet och flöde. Rätt information vid rätt tidpunkt och på rätt plats är avgörande för en smidig produktion. Denna del av arbetsbeskrivningen underskattas ofta, även om den är en kritisk del av optimeringen av produktionsflödet.

Marian kom till Finbin i februari förra året och arbetade tidigare som praktikantplanerare på Vexve. Marian har en bakgrund inom maskinteknik och inleder sina diplomingenjörsstudier vid LUT-universitetet i höst. Intressant fakta om Marian är att han har bytt bransch helt och hållet, efter att tidigare ha arbetat som sjukskötare. Han upptäckte att ingenjörsarbetet lämpade sig bättre för honom, eftersom det kräver ett annorlunda tankesätt och man får vara kreativ i arbetet. Den här förändringen har varit givande för honom.

På fritiden håller Matti sig inte bara upptagen med sina studier utan även med husbygge, som han redan beskriver som en hobby.

 

En positiv arbetsgemenskap och framtidsutsikter

Både Matti och Marian betonar en positiv arbetsgemenskap där man stödjer varandra och delar med sig av sin kompetens. ”Ett bra sinne för humor gör att det alltid är trevligt att komma till jobbet”, säger Matti. Marian, som är den första som anländer till kontoret för att brygga kaffe och börja sin dag i lugn och ro, håller med. Marians arbetsuppgift är unik och han är den enda personen som behärskar den i sin helhet. Det kräver förståelse för varje avdelning och deras behov. När det är bråttom kan ett högkvalitativt slutresultat lida, och därför är optimering av processer och förbättring av informationsflödet ständiga utvecklingsmål.

Finbin erbjuder möjligheter att ändra på arbetsbeskrivningar och påverka dem enligt den egna kompetensen. Detta är särskilt motiverande för Marian och Matti, som fått skapa nya roller åt sig själva och se de konkreta resultaten av sitt arbete. ”Man får lyfta fram sina egna idéer och en låg hierarki gör att de kan förverkligas snabbt”, säger Marian.

Finbins framtid ser ljus ut, när Matti och Marian fortsätter sitt utvecklingsarbete, optimerar processer och driver företagets tillväxt.

 
Posted in: Fram med arbetarna